Wat je moet weten als je naar Zuid Afrika gaat

Zuid Afrika en het spotten van de Big Five staan bij veel mensen hoog op het lijstje van dingen die ze ooit willen doen. Zo ook bij ons, en het was net zo bijzonder als we hadden gehoopt. Voordat we naar Zuid Afrika gingen, hadden we wel al veel informatie opgezocht over het land en de gewoontes. Hierbij voor jullie een handig overzicht.

Algemeen
Voor Zuid Afrika heb je geen visum nodig als je op vakantie gaat minder dan 90 dagen. Bij aankomst krijgen reizigers met de Nederlandse nationaliteit een visum-on-arrival die 90 dagen geldig is. Daarnaast kun je dit visum lokaal nog verlengen voor nog eens 90 dagen. Zorg er wel voor dat je paspoort minstens zes maanden geldig is bij aankomst en dat je minimaal twee lege bladzijden in je paspoort hebt voor de stempels.

In Zuid Afrika kan je natuurlijk geen gebruik maken van je eigen mobiele bundel. Daarom raden wij aan om een Zuid Afrikaanse simkaart aan te schaffen. Wij hebben dit gedaan bij Vodacom, een lokale versie van Vodafone, op het vliegveld. Wij hebben hiervoor geen RICA registratie hoeven doorlopen en de medewerker van Vodacom zorgde dat alles direct werkte op onze mobiel met ons eigen nummer. Uiteindelijk was dit best een duur grapje, want voor de simkaart en het tegoed waren wij zo’n €50,- per persoon kwijt. Dit kan volgens mij veel goedkoper, maar wij waren allang blij dat alles direct werkte en we meer dan genoeg tegoed hadden om data te kopen voor de hele vakantie.

Geld
In Zuid Afrika betalen ze met de Rand. €1,- is ongeveer 15 Rand. Wij hebben van tevoren geen geld gewisseld, maar wij hebben gepind op het vliegveld van Johannesburg. Op internet wordt dit overal afgeraden, omdat je dan gevolgd en overvallen kan worden als je het vliegveld verlaat. Het was echter klaarlichte dag toen wij het vliegveld verlieten en het was zo ongelofelijk druk op het vliegveld, dat wij het wel vertrouwden. Dit is natuurlijk iets wat ieder voor zich moet beslissen, als jij er geen fijn gevoel bij hebt om geld te pinnen op het vliegveld, kan je vooraf hier in Nederland gewoon geld wisselen.

Zuid Afrika is erg goedkoop op het gebied van eten en drinken. Voor een maaltijd met drankjes voor twee personen waren wij meestal in totaal rond de €20,- kwijt. Eén keer, in Swaziland, moesten we ongeveer €40,- betalen, maar dit was wel voor een buffet met voor-, hoofd-, en nagerechten en drankjes inbegrepen, dus naar Nederlandse maatstaven is dit nog steeds niet veel geld. Een waterval bezoeken kost je ongeveer €1,- en voor een Game Reserve betaal je voor een hele dag tussen de €10,- en €25,-. Souvenirs zijn naar verhouding wel wat duurder, maar misschien komt dat ook omdat wij niet erg hard ons best hebben gedaan om af te dingen, omdat wij de prijzen redelijk normaal vonden. We raden wel af om souvenirs te kopen in het Krüger National Park, want wij kwamen later dezelfde souvenirs op het vliegveld tegen voor veel minder geld.

Inentingen en malariapillen
Voor Zuid Afrika worden de volgende inentingen aangeraden: DTP en Hepatitis A. Deze laatste is alleen nodig als je verblijft onder onhygiënische omstandigheden. Omdat wij een aantal keer redelijk primitief sliepen en de hygiëne in Zuid Afrika minder is dan hier, hebben wij deze vaccinatie ook genomen. In sommige gebieden in Zuid Afrika, zoals het Krüger Park, is de malaria mug actief. Bij de apotheek kan je met een recept van het vaccinatiecentrum malariapillen halen. Je begint met het slikken van deze pillen een dag voor je naar het risicogebied afreist. Nadat je het risicogebied verlaat, ga je nog een week door met het slikken van de malariapillen.

Wij hadden ook een klamboe en een ophangsysteem meegenomen, uiteindelijk konden we die in het risicogebied nergens aan bevestigen, maar toch waren we wel blij dat we hem mee hadden genomen. Bij sommige huisjes met rieten daken kwamen nogal wat beestjes uit het dak op bed terecht, en dan slaap je toch geruster als je weet dat er dankzij de klamboe ’s nachts niet ineens een spin op je gezicht valt.

Veiligheid
We hebben het er al een beetje over gehad, maar Zuid Afrika staat niet erg goed bekend op het gebied van veiligheid. Wij lazen online allerlei horror verhalen over geweld, overvallen en diefstal, maar hebben hier gelukkig helemaal niets van gemerkt. Er wordt aangeraden om bijvoorbeeld het dashboardkastje van de auto open te laten zodat dieven kunnen zien dat er niets van waarde in zit. Dit hebben wij de eerste paar dagen braaf gedaan, maar daarna voelden wij ons zo veilig in Zuid Afrika dat we het niet echt meer nodig achtten. Alleen in de sloppenwijken van Johannesburg voelden wij ons redelijk onveilig, vanwege de drukte op en langs de weg. Daarnaast waren wij net op tijd weg uit Johannesburg, want een paar dagen nadat wij daar geweest waren, waren er rellen waarbij alle filialen van H&M compleet werden vernield.

Wij willen wel even onderschrijven dat eigenlijk iedereen die we tegenkwamen en spraken ontzettend vriendelijk was. De mensen willen je graag helpen en houden van een grapje. Daarnaast spreekt vrijwel iedereen Engels en anders Zuid Afrikaans, wat erg lijkt op Nederlands. Communiceren gaat dus erg gemakkelijk.

Auto huren
Wij ontdekten Zuid Afrika door middel van een individuele rondreis in een huurauto. Dit was even wennen, want in Zuid Afrika rijden ze aan de linkerkant van de weg. Dit betekent dat het stuur ook aan de andere kant van de auto zit en dat de knopjes voor de ruitenwisser en het knipperlicht omgedraaid zijn. Wij hebben voor onze huurauto geen extra verzekering afgesloten op het vliegveld, hoewel er wel een verzekering wordt aangeboden om je te beschermen tegen kosten van schade die gemaakt is door de wilde dieren daar. Wij hebben dit niet nodig gehad, maar achteraf gezien zou ik deze verzekering misschien wel aanraden.

Goed om te weten is dat veel snelwegen bestaan uit één baan de ene kant op en één baan de andere kant op. Als je iemand wil inhalen, is het heel gewoon dat degene voor je op de vluchtstrook gaat rijden zodat jij er langs kan. Vrijwel iedereen doet dit ook netjes. Voor de rest is het heel normaal dat er kraampjes met eten en souvenirs langs de snelweg staan. Dit zorgt er dus ook voor dat er mensen vlak langs en over de snelweg lopen. In Nederland moet je dit niet proberen, maar de snelweg lopend oversteken kan gewoon in Zuid Afrika.

Wij hebben een fantastische tijd gehad in Zuid Afrika en staan nu al te springen om nog een keer terug te gaan! Benieuwd wat we allemaal hebben beleefd tijdens onze reis? Lees hier dan onze eerste reisblog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *