#Reisblog – Zuid Afrika 9: Johanesburg, Apartheidsmuseum & Johannesburg Zoo

Tijdens onze reis naar Zuid Afrika zijn we twee keer in Johannesburg geweest, en beide keren eigenlijk maar heel kort.

Apartheidsmuseum
De eerste keer in Johannesburg was toen we net de huurauto opgehaald hadden op het vliegveld. We hadden vandaag niets op de planning staan, afgezien van de reis naar Bergville. Omdat we toch redelijk in de buurt waren, besloten we langs het Apartheidsmuseum te rijden. Dit museum stond bij ons allebei hoog op de lijst van dingen die we wilden doen, omdat hier het hele verhaal van de geschiedenis van Zuid Afrika verteld wordt.

 

Het Apartheidsmuseum werd geopend in 2001 en verteld het verhaal van de opkomst en het einde van de apartheid in Zuid Afrika. De ingang van het museum maakt direct al indruk: er is namelijk een aparte ingang voor blanken en niet blanken. Vervolgens kom je in een soort gevangenis met allerlei borden die de apartheid weergeven. Hierna volgt een hele expositie met foto’s en uitleg. Ook was er, toen wij er waren, een expositie over Nelson Mandela. Het museum maakt veel indruk, vooral op het einde waar borden hangen met krantenartikelen waaruit blijkt dat racisme nog steeds een probleem is. De kranten die er hingen toen wij er waren, waren van een dag eerder. Dat komt wel even binnen. Voor een bezoek aan dit museum moet je zeker wel twee uur de tijd uittrekken. Wij raden dit museum aan iedereen aan, het is erg indrukwekkend en je leert veel over de geschiedenis van Zuid Afrika.

Algemene informatie
Het Apartheidsmuseum is iedere dag geopend van 09:00 tot 17:00 uur, afgezien van Goede Vrijdag, Kerst en Nieuwjaarsdag, dan is het museum gesloten. Entree voor volwassenen is 95 rand (€6,40), voor kinderen, ouderen en studenten is de entree 80 rand (€5,40). Parkeren is gratis.

De tweede keer dat wij in Johannesburg waren, was op onze laatste dag. We zouden pas ’s avonds terugvliegen, waardoor we de laatste dag nog goed konden besteden. We besloten naar Johannesburg Zoo te gaan.

 

Johannesburg Zoo
Heel raar om na alle dieren in het wild gezien te hebben, ze nu weer in een dierentuin te zien. Johannesburg Zoo is 55 hectare groot en bestaat sinds 1904, in de volksmond wordt de dierentuin ook wel liefkozend Joburg Zoo genoemd. Sinds die tijd is het veranderd naar een non-profit organisatie. Johannesburg Zoo heeft 320 verschillende diersoorten, waaronder uiteraard ook de complete big five.

 

Verblijven
Johannesburg Zoo is een ruim park, en dit zie je ook terug in de meeste verblijven. De dieren hebben over het algemeen meer dan genoeg ruimte. Sommige verblijven waren erg mooi opgemaakt, maar bij veel verblijven waren nog gewoon recht toe recht aan, een beetje saai eigenlijk, vergeleken met sommige andere dierentuinen die we hebben gezien. Qua uiterlijk zou je Joburg Zoo kunnen vergelijken met Diergaarde Blijdorp, qua route een beetje onduidelijk en onoverzichtelijk en een paar hele mooie verblijven en een deel hele simpele verblijven.

 

Onze mening
Wij hadden zo’n vier uur de tijd in de dierentuin, en daarin hadden wij eigenlijk ook het hele park gezien. Er waren, toen wij er waren, dan ook geen shows of voedermomenten om te gaan kijken. We vinden het leuk om ook een dierentuin in Afrika gezien te hebben, maar daar is eigenlijk alles mee gezegd. Johannesburg Zoo heeft een leuke collectie en er is niets mis met het park, maar wij zouden dit park niet persé aanraden. Misschien komt het ook omdat we een hele indrukwekkende reis achter de rug hadden, dat we gewoon teveel gezien hadden om hier ook nog te van kunnen genieten.

 

Algemene informatie
Johannesburg Zoo is het hele jaar door open van 8:30 tot 17:30 uur. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Entree voor een volwassenen is namelijk 81 rand, omgerekend zo’n €5,50. Voor kinderen, ouderen en studenten betaal je 51 rand (€3,40). Parkeren kost je 16 rand, €1,-.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *