#Reisblog – Zuid Afrika 8: Panoramaroute en watervallenroute

De tweede dag in Sabie sliepen we lekker een beetje uit en was het tijd voor de wereldberoemde panoramaroute en de minder bekende watervallenroute die we vandaag wilden gaan combineren. De eerste stop was de Horseshoe Falls, deze waterval was vanaf Sabie erg goed aangegeven, maar zodra je aankwam op de plek waar de waterval zou moeten zijn, was het toch nog even zoeken. Wel zeker de moeite waard, want na wat klimmen en klauteren kom je bij een prachtige waterval in de vorm van, juist ja: een hoefijzer

Horseshoe Falls – 10 rand per persoon

De volgende stop/waterval was gelijk Ronalds favoriet: de Lone Creek Falls. Een prachtige hoge waterval die je van onderen en van de zijkant kan bewonderen. Iets duurder, maar hier was dan ook wel echt een goed pad en een goede parkeerplaats aangelegd.

Lone Creek Falls – 20 rand per persoon

Deze twee watervallen lagen vrij dicht bij elkaar, en ook de volgende waterval was binnen enkele kilometers afstand te vinden. Bij deze waterval moet je zelf nog wel een kilometer door de bushbush lopen voor je er bent, maar dan wordt je wel beloond met een waterval waar je na wat klauteren ook achter kunt staan.

Bridal Veil Falls – 10 rand pp
  

Normaal zou je als volgende stop de Mac Mac Falls tegenkomen, maar omdat wij deze al bezocht hadden, sloegen wij die waterval vandaag over. De volgende stop was voor ons dus de Maria Shires Waterfall. Terwijl wij er waren, was er echter een soort ritueel gaande waarbij vrouwen in rolstoelen halfnaakt onder de waterval gingen staan. We zijn later nog maar een keer terug gegaan om foto’s te maken.

Maria Shires Waterfall – gratis

Onze volgende stop was weer een stukje verder rijden. Naar zeggen is dit een van de meest gefotografeerde plekken op aarde en schijnt het uitzicht echt adembenemend te zijn. Wij moeten dit maar voor de waarheid aannemen, want bij ons was het ietwat bewolkt.

God’s Window – 15 rand per persoon

De volgende waterval was Manouks favoriet van deze tocht, want werkelijk elk uitzichtpunt gaf weer een compleet ander plaatje.

Lisbon Falls – 10 rand per persoon

En op naar de laatste waterval van die dag… dachten we!

Berlin Falls – 10 rand per persoon

Hoewel we dachten dat we hiermee alle watervallen hadden gehad, werden we bij Bourke’s Luck Potholes verrast met nog veel meer kleinere watervallen. Hier kon je aan alle kanten tussendoor lopen/klimmen. Wij wisten dit van tevoren niet, we hadden alleen gelezen over de door erosie gevormde waterpoelen van ruim zes meter diep. Een aangename verrassing dus! De naam is trouwens lichtelijk ironisch, de potholes zijn namelijk vernoemd naar de goudzoeker Tom Bourke, die voorspelde dat er in dit gebied veel goud zou worden gevonden, maar hem is het nooit gelukt..

Bourke’s Luck Potholes – 55 rand per persoon
            

We waren veel langer blijven hangen bij Bourke’s Luck Potholes dan we van tevoren hadden bedacht, het liep dan ook al tegen vijven toen we snel doorreden naar onze allerlaatste, maar zeker niet allerminste, stop van die dag: Three Rondavels. Deze rotsen zijn ontstaan door erosie en hebben hun naam te danken aan het feit dat de rotsen doen denken aan rondavels, de traditionele hutten van de Xhosa stam. Gelukkig waren we nog net op tijd en mochten we nog een kijkje gaan nemen.

Three Rondavels – 25 rand per persoon

Vanaf de Three Rondavels was het nog meer dan een uur terugrijden naar Sabie. Wij hebben dus ruim een hele dag nodig gehad om deze hele route te bekijken, en dan hebben wij eigenlijk nog dingen gemist en overgeslagen ook, zoals de Mac Mac Falls die we al hadden gezien en de Graskop Gorge Lift die we compleet waren vergeten. Tipje van ons dus: ga ’s ochtends op tijd weg zodat je ruim de tijd hebt om te genieten van al dit moois!

1 gedachte over “#Reisblog – Zuid Afrika 8: Panoramaroute en watervallenroute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *