Wat je moet weten als je naar Dubai gaat

We hebben een geweldige week gehad in Dubai gehad, maar voor we naar deze bijzondere stad gingen, hebben we aardig wat informatie opgezocht. Om het jullie wat makkelijker te maken, kun je hier alles vinden wat je moet weten als je naar de Verenigde Arabische Emiraten op vakantie gaat.

Islam
De mensen uit de Verenigde Arabische Emiraten zijn voor een groot deel islamitisch. Dit heeft een grote invloed op hun manier van leven. Zo zijn vrouwen vrijwel altijd bedekt, vaak ook in een complete boerka. Hoewel Dubai vrij toeristisch is en ze wel wat gewend zijn, is het wel zo netjes om hier rekening mee te houden. Ik heb er dan ook voor gezorgd dat mijn schouders en knieën in ieder geval altijd bedekt waren. Daarnaast had ik nog een grote sjaal bij me die ik als hoofddoek zou kunnen gebruiken. Dit was in principe niet nodig, alleen in de moskee moest mijn haar bedekt zijn en daar hadden ze speciale gewaden hangen voor toeristen. Vrijdag is de rustdag voor moslims, houd er dus rekening mee dat bepaalde dingen dan niet te doen zijn. Zo is de moskee in Abu Dhabi dan niet te bezoeken.

Geld
In Dubai hebben ze uiteraard geen euro’s. Ze gebruiken daar Dirhams (AED). €1,- is omgerekend ongeveer 4 á 5 AED. Wij hebben van tevoren geen geld gewisseld, maar hebben op het vliegveld geld gepind omdat dit voordeliger was. Belangrijk is dan om niet te vergeten om je pinpas in te stellen op ‘hele wereld’ voor het geval hij daar nog niet op ingesteld staat. Wij vonden Dubai niet bijzonder duur, de prijzen lagen vrij dicht bij de prijzen die we in Nederland kennen. Het is wel zo dat Dubai geen BTW heeft, dus hun prijzen liggen in verhouding wel hoger, maar omdat er in Nederland wel BTW wordt gerekend, liggen de prijzen niet ver uit elkaar

Openbaar vervoer
In Dubai hebben ze een metro die langs vrij veel bezienswaardigheden komt. De metrostations zijn al van verre te herkennen door hun bijzondere bouwstijl. De metro rijdt ongeveer om de acht minuten. De meest gebruikelijke manier om te reizen met de metro (maar ook de tram en bus) is de NOL Card. Deze kaart werkt vergelijkbaar met onze OV chipkaart en je kan hem gewoon halen bij een van de loketten op de stations. De tarieven zijn vergeleken met Nederland erg laag en als er nog tegoed op de kaart staat aan het einde van je vakantie, kan je dit gewoon uit laten betalen. Je kunt ook een dagkaart kopen. Hiermee kun je een dag onbeperkt reizen met de metro, watertaxi, tram en bus. Zo’n dagkaart kost 20 AED (ongeveer €5,-). Let wel op dat het in de spits erg druk kan zijn in de metro en dat het vaak voorkomt dat je niet kunt zitten. Daarnaast zijn er in zowel de metro als bus speciale coupés voor vrouwen. Als man mag je hier dus niet staan of zitten. Ze zijn hier erg streng in en je kan zomaar de metro uit worden gezet of een boete moeten betalen van 100  AED.

Taxi
Aangezien ons hotel niet in de buurt was van een metro- of busstation, hebben wij veel gebruik gemaakt van taxi’s. Taxi’s vind je in Dubai op elke hoek van de straat en ze zijn een stuk goedkoper dan hier in Nederland. Voor een ritje van een halfuur betaal je ongeveer 10 tot 15 euro. Wij gingen dan ’s ochtends vaak met de taxi ergens naartoe en als het mogelijk was gebruikten wij overdag de metro. Let wel op dat je alleen gebruik maakt van de officiële taxi’s. Deze zijn te herkennen aan de twee kleuren en het bordje op het dak. Een man probeerde ons een lift aan te bieden met zijn auto en hij vroeg hiervoor ruim het dubbele dan de prijs die we betaalden bij een normale taxi. Laat je dus niet oplichten en ga gewoon voor de ‘echte’ taxi’s.

Auto huren
Het is ook mogelijk om een auto te huren voor je verblijf in Dubai. Dit is niet duur, mede omdat de kosten voor de brandstof erg laag zijn. Een liter water in Dubai is duurder dan een liter brandstof, je betaald voor de brandstof namelijk maar zo’n €0,30 per liter. Wij hebben geen auto gehuurd en hebben hier ook geen spijt van. Het verkeer kon erg hectisch zijn en dan zit je toch fijner in een taxi met een chauffeur die het verkeer en de weg kent, dan dat je zelf moet rijden. Dit is een afweging die ieder voor zich moet maken, maar wij zouden het openbaar vervoer aanraden omdat dat prima geregeld is en ook erg goedkoop.

Koop kaartjes online
Als je van tevoren al weet wat voor excursies je wil gaan doen in Dubai, is het aan te raden om deze vooraf te boeken in Nederland. Zo hebben wij ons bezoekje aan de Burj al Arab en de woestijnsafari van tevoren geboekt bij https://www.getyourguide.nl/ en we hebben hiermee zo’n €20,- per persoon per excursie bespaard. In totaal dus toch zo’n €80,-!

Overige
Wat ook nog goed is om te weten, is dat vrijwel iedereen in Dubai (goed) Engels spreekt en dat de mensen erg behulpzaam zijn. Als je een vraag hebt, kan je dit altijd aan een willekeurige voorbijganger vragen die je graag helpt. Daarnaast zijn ze in Dubai wel erg streng en gericht op regels. Zo mag je niet overal en iedereen fotograferen, vraag dit dus altijd! Je ziet niet veel politie, maar er hangen wel heel veel camera’s en de inwoners letten ook op elkaar. Als laatste is het belangrijk om te weten dat het heel warm is in Dubai. Wij waren er in januari en hadden temperaturen van rond de 30 graden. in de zomer stijgt de temperatuur al snel naar zo’n 50 graden. Overal is goede airco, dus binnen zal je hier zeker geen last van hebben.

Nu weet je vrijwel alles wat je volgens ons moet weten als je naar Dubai op vakantie gaat. De een vindt het niets en vindt het allemaal over de top. Wij hebben echter genoten en willen heel graag nog een keer terug!

Benieuwd naar onze reis? Klik hier voor het verslag van onze eerste dag!

2 gedachten over “Wat je moet weten als je naar Dubai gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *