#Review: ZOOM Erlebniswelt

De tweede dag van onze trip gingen we naar ZOOM Erlebniswelt, in de stad Gelsenkirchen. De twee dierentuinen liggen slechts 30 kilometer van elkaar vandaan, dus ze zijn prima met elkaar te combineren. In dat gebied zijn nog talloze andere dierentuinen waar je ook naartoe zou kunnen gaan, zoals Zoo Krefeld, Zoo Wuppertal en Zoo Dortmund.

Over de dierentuin
ZOOM Erlebniswelt is een grote dierentuin van maar liefst 31 hectare waar ze zo’n 126 verschillende diersoorten houden. De tuin is geopend in 1949. In de jaren 90 werd duidelijk dat de dierentuin sterk verouderd was, dus besloot het bestuur dat de oude Ruhr Zoo zou worden vervangen door een compleet nieuwe dierentuin waar de dieren veel meer en veel natuurlijkere ruimte zouden krijgen in drie themagebieden: ‘Alaska’ ‘Afrika’ en ‘Azië’. In 2000 begon men met het bouwen van het eerste nieuwbouwproject: een nieuw leeuwenverblijf. Sinds 2005 waren de werkzaamheden klaar en is er een compleet nieuwe dierentuin.

Nu is het een prachtig park geworden met 128 diersoorten die volop de ruimte te hebben. Het park is erg mooi ingericht in de stijl van het thema en er is veel natuur. Een groot pluspunt aan dit park is dat de dieren grote verblijven hebben. Dit kan nadelig werken, omdat de dieren dan slecht te zien zijn, maar hier heeft ZOOM Erlebniswelt ook rekening mee gehouden. Veel verblijven zijn vanaf meerdere kanten te bekijken, waardoor je de dieren vrijwel altijd zult zien. Ook is er zo min mogelijk gewerkt met glas en gaas, erg prettig voor de fotografen onder ons 😉

 

Alaska
Alaska was het eerste themagebied van ZOOM Erlebniswelt. In dit gebied vindt je lynxen, wolven, elanden, maar ook beren, ijsberen en zeeleeuwen. Vooral het verblijf van de kodiak-beren is opvallend. Het verblijf is erg groot en je kan er van allerlei verschillende kanten naar kijken. Dit verdeelt ook gelijk de drukte, waardoor niet alle mensen bij elkaar staan en iedereen het goed kan zien.

Afrika
In ‘Afrika’ kan je niet alleen tussen de verblijven van de dieren rondlopen, maar er ook tussendoor varen! Wij stonden een halfuurtje in de rij voor een boottochtje van ongeveer een kwartier. Tijdens deze tocht kom je vanaf een andere kant langs verschillende dieren, zoals bavianen, flamingo’s en nijlpaarden. Aan het einde van de boottocht wordt nog een foto van je gemaakt. Zeker een aanrader om ook mee te pakken als je in het park bent! Een ander opvallend gedeelte van het Afrika themagebied is de Savanne. In dit enorme verblijf lopen veel verschillende diersoorten rond, zoals zebra’s, struisvogels, antilopen en maraboes.

Azië
In het Azië gebied vind je niet alleen allerlei dieren, maar ook een groot indoor speelparadijs genaamd ‘Drakenland’. Hier kunnen kinderen over verschillende verdiepingen tot vijftien meter hoog klimmen en klauteren. In Azië vindt je ook het tropenparadijs waar je binnenverblijf van de Orang Oetans ziet en talloze andere dieren kan tegenkomen.

Overige
Op het plein bij de hoofdingang is een restaurant een speeltuin te vinden, maar ook in de themagebieden zelf zijn eetgelegenheden en speelplekken te vinden. Ook heeft de dierentuin een pinautomaat staan en natuurlijk mag een grote souvenirwinkel ook niet ontbreken. De dierentuin kent een statiegeldsysteem op de bekers waar de frisdrank in zit. Voor deze bekers betaal je twee euro extra, die je later weer terug krijgt als je de beker weer inlevert. Bij ons stonden er echter vaak lange rijen, waar je dus langs moest om je beker in te leveren. Daarnaast hadden zo’n beetje alle kassa’s te weinig kleingeld om het statiegeld gemakkelijk terug te geven.

Deze dierentuin is echt een toppertje en compleet anders dan wat wij tot nu toe hadden gezien! Vooral de prachtige verblijven, de themagebieden en de enorme ruimte spraken ons heel erg aan. Qua diersoorten ligt deze dierentuin niet helemaal in ons straatje, aangezien er vrij weinig katachtigen en vogels zijn. Toch hebben we een heerlijke dag gehad in deze tuin en kunnen we iedereen aanbevelen om eens een kijkje te gaan nemen.

Algemene informatie
ZOOM Erlebniswelt is van april tot september open van 09:00-18:30, van november tot februari van 10:00-17:00 en in maart en oktober van 09:00-18:00. Een entreekaartje voor een volwassenen kost €21,50, voor kinderen van 4 tot 12 jaar €14,- en voor studenten of scholieren €16,-. Honden mogen ook mee het park in, dit kost €6,-. Voor parkeren betaal je €3,50 op een van de verschillende parkeerplaatsen.

De dierentuin is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer, zoals met tram 301 of buslijn 342.

Voor meer informatie, zie de website 

1 gedachte over “#Review: ZOOM Erlebniswelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *