#Reisblog – Thailand 1: Vrijwilligerswerk bij WFFT

In oktober 2018 hebben wij een week vrijwilligerswerk gedaan bij WFFT in Thailand. Een fantastische ervaring die we iedereen zouden kunnen aanbevelen! Hieronder lees je meer over dit project, het werk, de dieren en alles wat je nog meer moet weten voor je aan het werk begint.

Vooraf
Wij vonden dit vrijwilligerswerk via Kilroy, en zodra ik erover had gelezen, kreeg ik het niet meer uit mijn hoofd. Vooral omdat de prijs ook alles meeviel. We hebben eerder gekeken naar vrijwilligerswerk met dieren in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, maar daar betaal je al snel zo’n €1400,- voor twee weken en daar komt de vliegreis dan nog eens bij. Vrijwilligerswerk bij WFFT kost maar €375,- voor een week en hoe langer je blijft, hoe goedkoper dat in verhouding wordt. Vervolgens is het een kwestie van een mailtje sturen, wat formulieren invullen en het is geregeld! Vervolgens krijg je van WFFT een heel document met informatie, heel handig, zeker omdat hier ook een paklijst bijzit. Om het voor jullie ook nog even overzichtelijk te maken, hierbij een lijstje van dingen die je ECHT mee moet nemen:

  • Werkhandschoenen
  • Poncho
  • Regenlaarzen
  • Goede schoenen
  • DEET (ook eventueel goedkoop te krijgen in Thailand, maar echt essentieel!)
  • Pleisters
  • Kleren die vies/kapot mogen worden

Vanaf het vliegveld van Bangkok kan je gemakkelijk een transfer regelen naar WFFT. Vanaf het vliegveld is het ongeveer nog 2 uur rijden en voor de transfer betaal je 2200 baht (ongeveer €55,- tot €60,-). Eenmaal aangekomen bij WFFT krijg je een rondleiding samen met de andere nieuwe vrijwilligers, zo leer je elkaar al gelijk een beetje kennen en weet je waar je alles kunt vinden als je de volgende dag aan de slag gaat!

Het vrijwilligerswerk zelf
Iedere dag begint de werkdag om 6:30 uur ’s ochtends. Je gaat dan direct met je team aan de slag met de eerste voederronde voor de dieren. Elke dag is een van de teamleden de zogenaamde teamleader, zodra je minstens 2 dagen met dezelfde dieren hebt gewerkt, kan je vanzelf ook teamleader worden. Zo waren Ronald en ik op onze derde dag al teamleader van het team met de meest gevaarlijke olifant in het opvangcentrum! Na de eerste voederronde is het tijd voor ontbijt. Van 8 tot 9 uur heb je vrij om te ontbijten, tanden te poetsen etc. Daarna is het tijd voor het middagprogramma, wat elke dag anders is. Om de dag is het harvest dag. Tijdens harvest ga je naar een bananenbomenveld in de buurt van het opvangcentrum om bananenbomen te verzamelen voor de olifanten. De mahouts hakken de bomen om, waarna het voor de vrijwilligers tijd is om ze naar de truck te dragen. Harvest duurt vaak een paar uur en is dan ook een pittig karwei, niet alleen omdat de bomen vrij zwaar zijn, maar ook vanwege de warme temperatuur. Niet alle vrijwilligers moeten op harvest. Degene die niet mee hoeven krijgen andere taken. Vaak worden eerst de verblijven van de olifanten schoongemaakt. Dit betekent dat je het overgebleven voer en de poep van de olifanten eruit haalt. Daarna is het tijd voor een ‘special project’. Dit kan echt van alles zijn, van nieuw gras planten, tot verblijven extra goed schoonmaken tot aan verblijven verven.

   

Tijd voor lunch! Van 12 tot 13 uur is het tijd voor lunch. De lunch bestaat uit warm eten dat iedere dag anders is. Zowel ’s middags als ’s avonds heb je keuze uit drie maaltijden: een vegetarische maaltijd, een veganistische maaltijd en een maaltijd met vlees. Na de lunch ben je grotendeels bezig met het maken van verrijkingen voor de olifanten. Dit houdt in dat je het eten op zo’n manier inpakt dat de olifanten er moeilijker bij kunnen. Op deze manier moeten ze er meer moeite voor doen en vervelen ze zich minder snel. Daarnaast verschillen de taken van de middag ook voor de verschillende olifanten, zo kan het ook zijn dat je ’s middags pas de verblijven schoonmaakt of dat je een olifant moet douchen. Rond half 5/5 uur zit de dag erop. Je hebt dan tijd voor jezelf tot 18:00 uur, want dan wordt het avondeten geserveerd.

 

  

Vrije tijd
Zoals je kunt lezen, heb je aardig wat pauzes over de dag verspreid. Daarnaast heb je ook de avonden vrij. Op ongeveer 15 minuten lopen van het opvangcentrum vind je een klein stadje. Niet veel bijzonders, maar je vind er wel een 7/11 waar je wat snacks, muggenspul of andere benodigdheden kan halen. Drie keer per week is er ’s avonds een excursie waarbij je je kan aansluiten. Zo kan je een night market bezoeken, of lekker uit eten in Hua Hin. Één dag per week heb je een dag vrij. Er zijn genoeg leuke dingen te doen in de buurt en als je het tijdig doorgeeft, wordt er door WFFT een taxi voor je geregeld. Zo kan je een dagje relaxen in de spa, naar een nationaal park of tempels bezoeken in Phetchaburi.

Voorzieningen
De kamers waarin je slaapt zijn simpel. Twee bedden, een kastje en een ventilator en dat is het wel zo’n beetje. Wij sliepen met z’n tweeën op een kamer en deelden drie badkamers met drie andere kamers. Andere, grotere kamers hadden een eigen badkamer. De douches zijn koud, maar dat is totaal geen probleem na een dag hard werken in de hitte. De badkamers zitten ook vol muggen, spinnen en bij ons zelfs een flinke hagedis. Je werkt en leeft natuurlijk in de wildernis, dus dit is niet zo gek. Toch is het wel even slikken als je de badkamerdeur dichtdoet en je ineens een spin ziet zo groot als je hand. Zoals vermeld krijg je dus drie maaltijden per dag. Daarnaast kan je overal gratis drinkwater krijgen. Als je trek hebt in frisdrank, een smoothie of een snack, kan je dit voor weinig geld halen bij de bar. Voor een flesje cola betaal je bijvoorbeeld 15 baht (ongeveer €0,40), voor een smoothie of ijskoffie 30 baht (€0,80) en voor 3 oreo koekjes 5 baht (€0,13).

 

Onze ervaring
Wat een fantastische ervaring was dit vrijwilligerswerk! Elke dag genoten we van het bezig zijn voor en met de dieren. Hoewel het hard werken is, geeft het erg veel voldoening. Elke dag weer zet je je in voor een beter leven voor de dieren. Je hoort en ziet wat de dieren allemaal hebben moeten meemaken voordat ze gered worden, en dat zet je even flink met beide benen op de grond. Het is ongelooflijk en hartverscheurend wat sommige dieren is aangedaan door de mens, maar des te sterker besef je hoe goed het is dat er organisaties als WFFT in Thailand bestaan.

   

Over WFFT
WFFT werd in 2001 opgericht door de Nederlander Edwin Wiek. Hij kreeg hierbij hulp van de lokale bevolking van Phetchaburi, waaronder de abt van Wat Khao Chang, die een groot stuk land leende aan de stichting om geredde dieren te huisvesten. De organisatie zet zich landelijk in om gevangen wilde dieren te redden en gewonde dieren te verzorgen. Daarnaast wil de organisatie gewoonten van internationale toeristen die naar Thailand komen veranderen. Veel toeristen willen in Thailand een ritje maken op een olifant, maar weten niets van de illegale handel en de mishandeling van de dieren die erachter schuilgaat. Vandaag de dag leven er zo’n 700 dieren bij WFFT, waaronder apen, beren, olifanten, reptielen en vogels. Een deel van deze dieren zal na behandeling weer terug worden geplaatst in het wild. Helaas is dit niet voor alle dieren weggelegd. Voor de dieren voor wie dit niet mogelijk is, zorgt WFFT dat ze in rust en veiligheid kunnen genieten van hun oude dag.

 

3 gedachten over “#Reisblog – Thailand 1: Vrijwilligerswerk bij WFFT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *