Bij binnenkomst in Loro Parque werden wij aangesproken of we interesse hadden in een backstage tour in Loro Parque. Omdat we toen al half-half hadden besloten dat we Loro Parque twee dagen wilden bezoeken, en omdat we de prijs erg mee vonden vallen, besloten we dit te doen.
De tocht begon op het plein bij de ingang. Hier vertelde Maartje, onze gids voor de komende paar uur, ons van alles over Loro Parque en het ontstaan ervan. Zo had Loro Parque voor lange tijd het grootste Thaise dorp buiten Thailand. Nu is dat te vinden in Siam Park, het waterpark dat bij Loro Parque hoort.
Loro Parque heeft ook een gedeelte waar jonge vogels zitten. Hier worden de vogels verzorgd en kan jij als bezoeker zien hoe verschillende vogels eruit zien als ze nog jong zijn. Direct hiernaast liggen de onderzoekskamers en de praktijken van de dierenartsen. Hier kan je dus ook meekijken met bijvoorbeeld een operatie, vertelde Maartje. Vervolgens liepen we door de Loro Parque Fundación winkel, waar Maartje nog het een en ander over de stichting vertelde.
Hierna gingen we dan ook echt achter de schermen bij de dieren. We begonnen bij de gorilla’s, waar we precies konden zien waaruit het dieet van gorilla’s bestaat, hoe ze zorgen voor genoeg verrijking voor de gorilla’s en hoe de binnenverblijven eruit zagen. De groep bestaat uit allemaal mannetjes, die zijn opgevangen uit andere dierentuinen. Dit gaat goed, omdat er dus geen vrouwtjes bij zitten.
Vervolgens gingen we door naar de pinguïns, in het verblijf van Loro Parque zitten maar liefst vijf verschillende soorten bij elkaar. Hieronder is een enorm watersysteem, waar we ook even een kijkje gingen nemen. Dit systeem zorgt ervoor dat de pinguïns, maar ook de andere water dieren zoals de orka’s en dolfijnen, altijd voldoende en schoon water in hun verblijf hebben.
Als laatste stop gingen we naar het verblijf van de orka’s. Normaal kan je deze alleen in de show zien, maar nu zagen wij ze dus ook door raampjes onder water zwemmen. Op deze plek mag je helaas geen foto’s maken. Hier vertelde Maartje ook over de petitie die nog steeds loopt tegen Loro Parque om Morgan vrij te laten. Loro Parque beantwoordt die petitie door er zelf een te starten dat de dieren het in Loro Parque goed hebben. Als we wilden, mochten we deze petitie tekenen, maar het hoefde uiteraard niet.
Maartje had van tevoren gevraagd wie de zeeleeuwenshow nog wilde zien. Aangezien niemand van onze groep die al had gezien, zorgde ze dat we op tijd klaar waren om die show mee te pakken. Precies op tijd kwamen we bij de show aan en dat was tevens het einde van de Discovery Tour.
Wij vonden het onwijs gaaf om in zo’n groot park achter de schermen te kunnen kijken. Er zijn tours beschikbaar in verschillende talen, ook in het Nederlands. Deze was één keer per dag, om half 2. In andere talen, bijvoorbeeld Duits of Engels, was hij meerdere keren per dag. In een groep van maximaal 20 personen krijg je in 2,5 uur allerlei informatie over het park en haar dieren. Een groot pluspunt is dat de tour wordt gehouden in je eigen taal, waardoor het ook leuk is voor kinderen omdat zij het ook kunnen begrijpen. De Discovery Tour kostte €11,- per persoon (kinderen €7,-), zo’n kijkje achter de schermen kost in Nederlandse dierentuinen vaak veel meer geld of is niet eens mogelijk, dus wij vinden dit zeker een aanrader!
Voor meer informatie, zie de website.