#Backstage – Tijgerworkshop ‘Stichting Leeuw’

Het is inmiddels al weer een flinke tijd geleden, maar toch willen wij jullie dit niet onthouden!

Afgelopen december hebben wij een Tijgerworkshop gehad bij Stichting Leeuw. Vandaag vertellen we wat meer over deze geweldige ervaring en laten we jullie kennis maken met deze mooie stichting.

Tijgerworkshop
Op 9 december 2015 was het eindelijk zover! Een langverwachte droom van ons kwam uit. De tijgerworkshop in Anna Paulowna, bij Stichting Leeuw. De middag van deze workshop begon met een uitleg over wat de stichting precies doet en inhoudt. Door middel van een PowerPoint-presentatie, kopje koffie en een stuk appeltaart werden er diverse toekomstige doelen en behaalde doelen getoond.
De presentatie was zo getimed dat we ons exact na alle informatie we moesten verplaatsen naar de jaagsimulator. Dit is een unieke simulator die nergens anders op de wereld te vinden is. Met dit systeem kunnen de verzorgers grote stukken vlees door een grote hal bewegen. Door dit apparaat moeten de katachtigen toch nog enigszins achter hun vlees aan gaan jagen. Het grote verschil met katten in gevangenschap en in de vrije natuur, is dat deze laatste zelf achter hun voedsel aan moeten gaan. Om dit toch voor een deel terug te kunnen geven aan de dieren bij Stichting Leeuw is deze simulator ontworpen. Deze simulator is voor elke bezoeker te bekijken en wordt 2 maal daags gebruikt. Bij een bezoekje aan Stichting Leeuw is dit zéker de moeite waard om eens te bezoeken.

img_8198    De binnenkant van de hal waarin de simulator hangt. Deze is normaal voor bezoekers niet toegankelijk.

Na het kijken bij de jaagsimulator was het tijd voor een kijkje achter de schermen. Als ‘gewone’ bezoeker heb je een flinke afstand tussen de opgevangen dieren en het looppad. Tussen het looppad en de dieren zit namelijk nog een ‘verzorgerspad’. Tijdens de workshop loop je over dit pad, waarbij je de dieren praktisch kunt aanraken. Uiteraard is dit niet de bedoeling en loop je zo ver mogelijk bij het hek vandaan. Al lopend over het pad word je bijgepraat over de diverse katachtigen die bij de stichting opgevangen zijn.

img_8218                                                                                     De afstand tussen jou en de katten is minimaal.

Op het eind van de route kom je terecht bij tijgers die voorheen in het circus hebben gezeten. Deze katten zijn meer gewend aan mensen en hier komt het leukste stukje van de tijgerworkshop aan bod. Het aanreiken van enkele stukjes vlees door middel van een grote pincet. De vrijwilligster prikt het vlees op de pincet en dan mag je het aan de tijger voeren. Een zeer bijzondere ervaring, iets wat je niet dagelijks mee maakt en kunt doen. Voor ons persoonlijk was dit dan ook hét hoogte punt van de workshop. Zodra er nog een enkel stukje vlees over is, laat de vrijwilligster zien hoe groot een tijger écht is als hij op zijn achterpoten gaat staan. In één woord: waanzinnig. Helaas was met deze voedering er wel een eind gekomen aan een geweldige middag. Eentje die we niet snel meer zullen vergeten.

12319601_10208200073302004_1537772715_n                         12336121_10208200073982021_1603841218_n                        12348679_10208200073342005_2052887414_n

Stichting Leeuw
Stichting Leeuw is opvangcentrum voor katachtige roofdieren dat gevestigd is op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Het doel van deze stichting is het opvangen van katten in nood. Veelal van de opgevangen dieren komen uit circussen of van particuliere mensen. Door diverse wetten in steeds meer landen is het houden of gebruiken van roofdieren niet meer toegestaan. De eigenaren moeten daardoor vaak verplicht opzoek naar een andere plek om deze dieren achter te laten. Dat deze stichting iets moois voor deze dieren kan betekenen is wel te zien aan de leeuwen Masrya en Nero. Dit zijn twee leeuwen die als welp werden gebruikt om met gasten van een circus op de foto te gaan.
Nero zat bij een Nederlands circus en toen deze het winterseizoen inging en het circus seizoen was afgelopen wisten de eigenaren van dit circus niet wat ze met het leeuwtje aan moesten. Zij verstopte hem in een trailer, en na een tip aan Stichting Leeuw is Nero opgevangen in Anna Paulowna. Hier is hij opgegroeid tot een volwassen leeuw en is hij sinds 2015 uitgezet in het semi-wild met zijn vrouw Masrya. Die laatste zat in Egypte in een kleine kooi in een dierenwinkel, waar zij dikwijls werd bekogeld door klanten. Toen een Duitse toerist dit zag, heeft zij Stichting Leeuw getipt, die haar hebben opgehaald en opgevangen bij de stichting.

Dit is één enkel verhaal van wat Stichting Leeuw doet voor katachtigen. Alle andere katten die ze hebben opgevangen en hun verhalen kun je lezen op de website van de stichting: www.stichtingleeuw.nl .

Wij willen Stichting Leeuw bedanken voor deze zeer bijzondere dag.

Tijgerworkshop voor iedereen
Je kunt zelf ook een tijgerworkshop doen bij Stichting Leeuw. Bezoek hun website en meld je aan! Eens in de zoveel tijd is er op de website van www.actievandedag.nl een kortingsactie waarbij je met korting een workshop kunt kopen.

Stichting Leeuw bevindt zich op het terrein van Landgoed Hoenderdaell
www.landgoedhoenderdaell.nl


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *